A kultúra területén ismét egy különleges jubileum érkezett el a mezőkeresztesi lakosok életében, hiszen 50 éves fennállását ünnepelte a város citerazenekara. Ezen ünnepség alkalmából rendkívül sok vendég és vendégzenész tette tiszteletét a félévszázados múltra visszatekintő keresztesi citerások felé. Megemlékeztek az alapító tagokról, a Bakos József által készített hangszerekről, a zenei közösség szellemiségéről és annak fejlődéséről. A folyamatos utánpótlás, a fiatalok beszervezése tette lehetővé, hogy a Mezőkeresztesi  Citerazenekar ma az 50. évfordulóját ünnepelhesse.

Az ünnepség elején Tállai András államtitkár köszöntötte a jubiláló muzsikusokat, majd beszédében kiemelte a kultúra és a hagyomány megőrzésének fontosságát, és az ebben szerepet vállaló keresztesi csoportok munkáját. Majoros János polgármester is summázta ezen egyesületek kiemelkedő közösségszervező képességét a városon belül és kívül, valamint gratulált nekik az évfordulóhoz, remélve, hogy a következő 50 év után is folytatódik ez a hagyomány.

Ezek után megkezdődött a műsor, ahol a Mezőkeresztesi Citerazenekar múltjának bemutatása után a főszereplők kezdték meg a délután színes zenei repertoárját, akikhez később csatlakozott a Mezőkeresztesi Férfikórus is. Majd a különböző településekről jött vendégelőadók sora következett, amit a Váraszó községből érkező Gyöngyvirág Citerazenekar nyitott, majd a Mezőtúri Szivárvány Citerazenekar vette át a stafétát. Utánuk az ország egyik legsikeresebb citerás muzsikus csapat, a Pannónia Citerazenekar következett, akik népzenék mellett könnyűzenei és filmzenei átiratokat is hoztak. A Mezőkeresztesi Kamaraegyüttes előadásával folytatódott a műsor, akikhez később becsatlakoztak a nap főszereplői, a keresztesi citerazenekar tagjai is. A színes zenei ünnepély után pedig a vendégek ajándékait fogadták az ünnepeltek, majd az délután zárásaként az összes zenekar egyszerre adták elő az „Elindultam szép hazámbul” című dalt.

 

1. rész: Ünnepi köszöntők, Mezőkeresztesi Citerazenekar és Mezőkeresztesi Férfikórus műsora

 

 

 

2. rész: Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar és Mezőtúri Szivárvány Citerazenekar műsorai

 

 

 

3. rész: Pannónia Citerazenekar műsora

 

 

 

4. rész: Mezőkeresztesi Kamaraegyüttes és Mezőkeresztesi Férfikórus műsora, ajándékozás, közös dal műsorai

 

 

 

Ulvicki Tamás 
  • szerkesztő
  • Telefon: +36/30-228 - 9815
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.