Kettős megemlékezés és a megemlékezés mellett ünnepség színhelye is volt Mezőkeresztes október 23-án délután.
A rendezvény kísérő programja volt a Tahy Olga Művelődési Ház galériájában délután nyíló retro rádió kiállítás.
A füzesabonyi Veres István gyűjteményéből nézhetnek meg az érdeklődök szebbnél szebb darabokat nem csak rádiókból, de a legkülönbzőbb egyéb híradástechnikai eszközökből is .
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulóján ünnepi műsorral tisztelegtek a forradalom hősei előtt.
A Hősök terén előbb Korpás Zoltán mondott rövid köszöntőt, majd a Himnuszt követően Majoros János Mezőkeresztes város polgármestere mondta el ünnepi gondolatait.
A polgármesteri beszéd után a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak műsora következett, amelyben a helyi diákok bemutatták a forradalom legfontosabb eseményeit, megemlékeztek a megtorlás idejéről és áldozatairól.
A Mezőkeresztesi Kamarakórus erre az alkalomra összeállított dalcsokra után pedig a kegyelet koszorúit helyezték el a jelenlevők a hősök emlékművénél.
Az '56-os tiszteletadás után fáklyákkal vonultak tovább az általános iskolánál található kopjafához, itt is elhelyezzék az emlékezés koszorúit tisztelegve az 1596-ban lezajlott mezőkeresztesi csata áldozatai előtt.
A koszorúzást megelőzően Magyar Gyula tárogató játéka hangzott el, illetve Bárdos Krisztián plébános és Tokár Sándor református lelkész emlékeztek meg röviden elődeink önfeláldozásáról.
Hagyomány, hogy a városvezetés ezen az ünnepi alkalmon adja át azokat a kitüntető címeket, melyeket a képviselő testület ítél oda minden évben. Idén a város díszpolgára lett Dr. Dózsa György, a Mezőkeresztes Közszolgálatáért járó kitüntető címet Kovács Károlyné kapta meg, a Mezőkeresztes Városért elismerő címet pedig Okos Károlynak adományozta a testület. A díjakat és az ezekről szóló dokumentmokat a polgármester nyújtotta át a kitüntetetteknek.
Színpadra lépett továbbá a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola fúvós zenekara is.
Legvégül pedig egy eddig ritkán látott de annál látványosabb show műsor zárta a napot: a tűz és a víz látványelemeit ötvöző zenélő szökőkút elvarázsolta a közönséget.

Emlékezés az 1956-os forradalomra:
 
 

Megemlékezés és ünnepség a mezőkeresztesi csata évfordulóján:

 

Kovács Gyula 
  • szerkesztő
  • Telefon: +36/30-395-4289
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.