Havi rendes ülésre jöttek össze a mezőkeresztesi városvezetés képviselői május 26-án délelőtt. A nyílt ülés során tizenhárom napirend került a testületi tagok elé.
Első fő téma a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ éves szakmai beszámolója volt.
Az ülésen személyesen is jelen volt Buglyó Lászlóné munkatárs és Szarka Melinda intézményvezető.
Az intézmény vezetője az előre kiadott írásos beszámoló kiegészítéseként elmondta: egyre jobb munkakapcsolat alakul ki az intézmény és az önkormányzat között. Sajnos egyre több az ellátásra szorulók száma, de igyekeznek minden igénynek megfelelni. Jelenleg három házigondozó tevékenykedik a városban, ha később szükséges és az önkormányzat is támogatja, a szám szükség szerint növelhető.
Mindezek és a Szociális Bizottság javaslata alapján a testület a beszámolót elfogadta.
Másodikként a város 2021-es költségvetési rendeletét módosította a testület.
Ennek írásos anyaga is kiküldésre került korábban a tagok részére. A módosítás gyakorlatilag a mostanra véglegessé vált számok tükrében történt korrekció volt.
Ezt szintén jóváhagyták a tagok.
A következő napirend kapcsolódott ehhez. Itt a zárszámadás elfogadására került sor. A polgármester elmondta: pozitív előrelépés történt az iparűzési adó befizetések terén.
Negyedikként a 2021-es év éves ellenőrzési jelentését fogadták el. A polgármester elmondása szerint az önkormányzat által fenntartott intézményeknél történt átfogó ellenőrzés. Különösebb szabálytalanság nem került feltárásra.
Ötödik fő témaként a város stratégiai ellenőrzési tervét tárgyalták. Dr. Szombati Csaba jegyző tájékoztatott: a belső ellenőrzésre minden évben sor kerül, így volt ez most is, az ellenőrzést külsős megbízott szakember végezte.
A 2021-es évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló átfogó értékelést hagyták jóvá hatodikként.
A Szociális Bizottság elnöke hozzátette: örvendetes, hogy nőtt a születések száma a városban.
A Harmatcsepp Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítására került sor a következőkben. Erre azért volt szükség, mert a későbbiekben Mezőkeresztes biztosítja a csincsei lakosok számára is az ellátást. Ezt kellett rögzíteni az okiratban.
Itt is egyhangú igen szavazat született.
Az egyházak és civil szervezetek idei támogatásáról döntöttek a tagok a nyolcadik napirendben.
Az említett szervezetek már benyújtották kérelmeiket. Az önkormányzat 6 millió forintos keretet tervezett erre a célra, az igények azonban mintegy 8 milliós összeget tennének szükségessé.
A Pénzügyi Bizottság elnöke beszámolt róla, hogy a bizottság már tételesen megtervezte a támogatásokat, ennek alapján javaslatot tett az összeg emelésére 7,2 millió forint értékben.
Ezt meg is szavazták a jelenlevők.
Egy önkormányzati ingatlan bérletére kiírandó pályázatot indítottak meg kilencedikként. Nevezetesen a Dózsa György út 6/1 szám alatti ingatlanról van szó. A bérletre mutatkozik igény, így a pályázat kiírásra kerül. Ennek beadási határideje június 15-e.
Az ülés rövid szünet után folytatódott.
Erdészeti szakirányítási szerződés. Ez volt a következő napirend.
A városnak a reptér területén van egy erdőrésze, ennek szakmai kezelésére kapott szerződéstervezetet az önkormányzat. Ezt hagyták jóvá a képviselők.
Tizenegyedik napirendként egy pályázat közbeszerzési eljárásának elindítását szavazták meg. Nevezetesen a belterületi vízrendezés második ütemét kezdik el egy TOP-os pályázat keretén belül. A beruházás a József Attila és a Rákóczi utcákat érinti majd.
Külterületi helyi közutak fejlesztéséhez kellett önerőt biztosítani a következőkben. A korábban kiadott előterjesztésben leírtak alapján a testület megszavazta az önerő biztosítását.
Az utolsó, „Indítványok, javaslatok” napirendben több dologról is szó esett.
Többek között a polgármester elmondta, hogy Dr. Balázs Szabolcs volt háziorvos körzetében az önkormányzat új háziorvossal kötött előszerződést. Egyelőre a hatóságok jóváhagyására várnak a praxisjog miatt, de Dr. Réti Sarolta helyettesként már megkezdte a rendelést.
Szó volt továbbá több pályázatról is, köztük felvetődött a temetők fejlesztését célzó források megcélzása is.
A nyílt ülés után a testület zárt ülésen folytatta munkáját.

 

Kovács Gyula 
  • szerkesztő
  • Telefon: +36/30-395-4289
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.