Szeptember elején ismét egy új tanévet nyitottak az ország oktatási intézményeiben. Legtöbb évnyitón - mint már 2008 óta annyiszor - nem csak a szülők, pedagógusok és a diákok voltak jelen, de a rendőrség képviselői is számos helyen a meghívott vendégek között foglaltak helyet. A 2008-as év volt ugyanis az az esztendő, amelyben útjára indult "Az iskola rendőre" elnevezésű program. Az Országos Rendőr-főkapitányság célja, hogy lehetőség szerint minden általános iskolának legyen egy rendőre, aki közvetlen kapcsolatban van az iskola vezetésével és a diákokkal.
A program létjogosultságát alátámasztja, hogy a gyermekek a legsérülékenyebbek, legyen szó közúti közlekedési balesetekről, élet- vagy vagyon elleni bűncselekményekről, bármilyen rossz szándékú befolyásról.
A tudatos közlekedési magatartás kialakításában és a bűncselekmények megelőzésében a felkészítésnek, a szülői példamutatásnak az ide oktatási évben is jelentős szerepet kell kapnia.
A mezőkeresztesi iskola évnyitóján jelen volt dr. Varga László rendőr ezredes a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője is, őt kérdeztük az iskolák és a testület közötti együttműködésről.
Természetesen nem csak a kapcsolattartás, de a mindennapi rutin síkján is látványos az együttműködés. Számos település veszélyes útszakaszain, kereszteződéseiben vigyázzák a gyerekek testi épségét minden nap a szolgálatban levő járőrök.
De a közlekedés biztonságán túl egész tanévben az intézmény rendőre a 2023-24-es tanévben is ellátogat majd egy-egy órára, hogy felvilágosító, bűnmegelőző, KRESZ ismereteket bővítő előadásokat tartson. A szülők pedig az iskolán keresztül minden indokolt esetben felvehetik a kapcsolatot az iskolarendőrrel, kérhetik tanácsát, segítségét.

 

Kovács Gyula 
  • szerkesztő
  • Telefon: +36/30-395-4289
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.