2023.december 31-én az Eleven Televízió befejezi a helyi kábeltelevíziós rendszeren sugárzott műsorok készítését.

Engedjék meg, hogy kollégáim és magam nevében is megköszönjem, hogy több, mint 20 évig, 2003.májusától velünk tartottak a televíziók előtt, illetve hogy 2007-től rendszeresen látogatták honlapunkat, közösségi oldalunkat.

Köszönjük bizalmukat, segítségüket, ötleteiket, konstruktív kritikáikat.

Talán büszkék lehetünk arra - kitekintve a mai magyar médiaviszonyokra is -, hogy a magunk részéről az elmúlt 20 évben mindenkivel megtaláltuk a közös hangot, még az elmúlt években, hónapokban is.
Mi úgy érezzük, hogy Önökért, mindannyiunkért, egyszerűen csak tettük a dolgunkat.

Engedjenek meg egy – remélem, érthető módon hosszúra nyúlt - visszatekintést az elmúlt két évtizedre, a teljesség igénye nélkül: 

A kezdetek Sárospatakra vezetnek vissza, ahol két huszonéves fiatal főiskolás srác összebarátkozott, ötletelt, tervezgetett, mondhatni álmodozott, hogy ők bizony televíziózni fognak….aztán hosszú hónapokig dolgozott azon, hogy 2003. május 7-én elinduljon az Eleven Televízió első próbaadása a bükkábrányi  kábeltelevíziós hálózaton.

2003 májusától kezdve mintegy 1030, kezdetben 1 órás, majd 1,5 órás, a későbbiekben átlagosan 2 óra 20 perces adást készítettünk az Önök számára heti rendszerességgel, megörökítve a települések jelenét, eseményeit, rendezvényeit. Több ezer rövid híradós tudósítás született a települések aktuális történéseiről, sportműsorunkban a települések futballcsapatainak és kézilabdacsapatainak mérkőzéseiről összefoglalóval számoltunk be, és - sokáig egyedülálló módon - annak is megteremtettük a feltételeit, hogy - az elmúlt évek kivételével - a csapatokat idegenbe is elkísérhessük.

A kezdetektől számos tematikus magazint forgattunk Önöknek: közéleti beszélgetéseket láthattak a települések vezetőivel, képviselőivel, vagy éppen az oktatási rendszer átalakítása kapcsán kerekasztal beszélgetésre hívtuk a települések oktatási intézményeinek vezetőit.

A Köztünk élnek.. magazinban sok-sok érdekes, különleges foglalkozást, hobbit művelő embert mutattunk be Önöknek, a Gyökerek és szárnyak című helytörténeti filmsorozat Bükkábrány és részben a térség történetét mutatta be az őskortól a török veszedelemig.
Utóbbi sorozatunkat egy külön filmbemutató keretében mutattuk meg először a  nagyközönségnek.
A Barangoló című magazinban bejártuk Dél-Borsod és régió több települését, az Elevenke című gyermekműsorunkban több iskola diákjaival együtt készítettünk tudósításokat, beszélgetéseket: itt ők voltak a riporterek, de a szerkesztői  munkába is belekóstolhattak. A Finom Falatok gasztronómiai magazinban Gaál Sándor készített ízletesebbnél ízletesebb ételeket, az Ütemmutató című magazinban pedig több zenekar is először szerepelhetett televízióban. A Beszélgetés és Civilizáció című műsorunkban a helyi közélet, civil élet, oktatás aktív, vagy éppen nyugdíjba vonult szereplőivel beszélgettünk.
Az elmúlt években sajnos tematikus magazinjaink ritkábban jelentkeztek, ugyanakkor a Bükkaljai Mozaik című közéleti és kulturális magazinban rendszeresen jelentkeztünk érdekes, értékes emberekről készített portrékkal.

Igyekeztünk más területen is élen járni: országos szinten is elsők között készítettünk olyan internetes honlapot, ahol minden egyes műsorunk, tudósításunk elérhető volt könnyen nyomon követhető és településenként kereshető formában.

Több magazinunkat is díjazták az évek során: a 2009-ben Helyi Érték Díjat kaptunk a Helyi Televíziók Országos Egyesületének Siófokon megrendezett gálaestjén, amelyet a mezőkeresztesi Szervita Nővérek Gyermekotthonáról készített filmünk nyert el, mely televíziónk Köztünk élnek..sorozatának részeként készült el.

A „Női portrék” kategória fődíját elnyerő film, illetve televíziónk egy olyan megmérettetésen kapta meg a díjat, ahová megyeszékhelyi és városi televíziók küldték be produkcióikat: a zsűri értékelésében kiemelte, hogy "az Eleven Televízió filmjében Eszter nővér személyiségén keresztül az érték, és érzelemválság ellenében példának állítja a szeretetet, a magától értetődő önfeláldozást, a tudatos, értékalapú nevelő munkát. Üzenetét erősíti, hogy nem enged a témából következő pátosznak, hanem egyszerű, közérthető eszközökkel rajzolja meg a szerzetes nővér portréját." A filmet Kovács Gyula szerkesztő-riporter, és Vukovich Ákos rendező-operatőr-vágó készítette.

2009 augusztusában Pusztaszeren rendezték meg az Országos Természetfilm Fesztivált, amelyre az országból összesen 107 alkotást küldtek be a természetfilm készítéssel hivatásszerűen illetve résztevékenységként foglalkozó alkotók, stábok. Az Eleven Televízió a Dél-Bükkről készült filmmel  -amelyet a televízióban illetve a „Tájaink és kincseink” című kiállítás szerves részeként is megtekinthettek - elindult a megmérettetésen, az Életmód és környezetvédelem kategóriában: örömünkre szolgált, hogy alkotásunk kapta a kategória fődíját. A film nem jöhetett volna létre csapatmunka nélkül, ha nem lettek volna a kitűnő alkotótársak, és segítők: elsősorban Kleszó András, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre, filmünk „főszereplője”, valamint Bodzán Gábor, és a Bükki Nemzeti Park munkatársai. A film szerkesztője és riportere Kovács Gyula, a rendező-operatőr-vágó Vukovich Ákos volt.

2009 után 2010-ben ismét a helyi televíziók legrangosabb elismerését kapta meg az Eleven Televízió. A Helyi Érték Díj pályázaton - egyedüliként - különdíjat érdemelt ki televíziónk a Dél-Bükköt bemutató természetfilm-sorozat 2.részével, így az Országos Természetfilm-fesztivál kategória  fődíja után újabb díjat nyert el a sorozat. A díj átadásakor, az indoklásában elmondták, az Eleven Televíziónak adott díjjal azt szeretnék a helyi televíziók figyelmébe ajánlani, érezzék kötelességüknek, hogy saját természeti környezetüket magas szinten mutassák be.
A zsűri emellett azért is adományozta a különdíjat, mert több értékes produkciót is beküldött a televízió a megmérettetésre. A beérkezett pályaműveket neves zsűri értékelte, amelynek tagjai között közismert és elismert televíziós személyiségek voltak:  Horvát János (többek között az Ablak és a Hét című műsor műsorvezetője volt a Magyar Televízióban), Pálffy  István (többek között a Magyar Televízió Híradóját illetve a TV2 Tények című hírműsorát vezette) és Márföldi István, a Nyíregyházi Fõiskola tanára döntött a Helyi Érték Díjjal jutalmazott produkciókról, melyet a Sopronban rendezett gálaesten vettek át az alkotók 2010. május 27-én.

Kivettük a részünket a nagy 2010-es árvíz utáni segítségnyújtásban is, koordinálásunkkal a térség több településéről több teherautónyi ruha és 8 teherautónyi bútor, háztartási eszköz szállítása valósult meg, illetve több részletben több százezer forint pénzadomány megfelelő helyre való eljuttatásában segítettünk – a tárgyi adományokkal együtt közvetlenül a rászorultakhoz jutottak el a felajánlások. Felemelő, igazán emberi pillanatok voltak ezek számunkra, főleg azok után, hogy hosszú heteken át a frontvonalból, az elöntött falvakból tudósítottuk az egyik országos kereskedelmi televízió nézőit.
Filmbemutatók, kiállítás is kötődnek a nevünkhöz, tettük mindezt azért, hogy a helyi értékek, hagyományok, kultúra megőrzéséhez hozzájáruljunk: az Eleven Televízió kezdeményezésére, televíziónk és a bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár közreműködésében jött létre 2009. áprilisában a "Tájaink és kincseink" című különleges természetfotó-kiállítás, amely a Dél-Bükk, Bükkalja és a Borsodi Mezőség élővilágát mutatta be.
 A tárlatot közel 15.000 ember látta a dél-borsodi térség településein és további helyszíneken (Bükkábrányban, Vattán, Mezőnyárádon, Mezőkeresztesen, Tardon, Cserépváralján, Kácson, Kisgyőrben, Cserépfaluban, Mezőkövesden illetve az egri Eszterházy Károly Főiskolán, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán, a mezőkövesdi Városi Könyvtárban, Ózdon, Mályiban, Noszvajon, továbbá Miskolcon a megyei könyvtárban, több iskolában és gimnáziumban)

 A közel 1 millió magyarországi és 140.000 ezer erdélyi háztartásban fogható Pax Televízióban éveken át vetítették filmjeinket, több alkotásunkat számos helyi és regionális televízió is műsorára tűzte országszerte. 2009. karácsonyán és ezt követően közel két hétig az ország akkori vezető hírportálján, az Origo.hu internetes oldal főoldalán volt elérhető a természetfilm-sorozatunk, továbbá a Videa.hu és a Termeszetfilm.hu videós portálokon látható volt a sorozat. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium filmklubjában ugyancsak levetítették filmjeinket. 2009-ben a Nyíregyházán megrendezett Országos Függetlenfilm Fesztiválon a Szervita Nővérekről szóló filmünk az ismeretterjesztő program részeként levetítésre került a zsűri javaslatára.

A magyar természetvédelem, a nemzeti parkok tevékenységével kapcsolatban az un. Visegrádi Négyek és az Egyesült Államok szakemberei 2010-ben több egyeztetést is folytattak, amelyek során a szervezők az Eleven Televízió természetfilmjeit választották a hazai vonatkozások bemutatására, továbbá 2010. júliusában a Magyar Televízió szintén bemutatta a természetfilm-sorozat 1.részét.

A televíziózás - sok más hivatáshoz hasonlóan - csapatmunka. Bár sokszor láthattak minket egyedül forgatni, riportot készíteni, minden, amit létrehoztunk, csak is a lelkiismeretes szerkesztő-riporter, műsorvezető, vágó és operatőr kollégákkal együtt sikerülhetett.

Köszönjük nekik is elmúlt 20 évet, és azt, hogy a velünk töltött évek alatt odaadóan, alázattal, lelkiismeretesen végezték munkájukat. Remélem, senkit nem hagytam ki a felsorolásból, akik az elmúlt 20 évben rövidebb, hosszabb ideig kollégáink voltak:
Bodzán László, Bodzán Gábor, Kovács Gyula , Ulvicki Tamás, Németh Zoltán, Dósa Gabriella, Kormos Gabriella, Kiss Edina, Bogyó Henriett, Tóth Ágnes, Derekasné Orosz Andrea, Piszkor Rita, Kékedi Ágnes, Tóth Veronika, Bán Attila, Teleki Gyula, Komáromi György, Tóth János, Vukovich László.

Végezetül, mivel a televíziót a kezdetektől vállalkozási formában a BV Média Bt. üzemeltette, köszönöm a cégünkbe vetett bizalmat az elmúlt 20 évben a településeket vezető polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek, valamint az intézmények vezetőinek, dolgozóinak.

Köszönöm nekik, önöknek, egyszóval mindenkinek ezt a 20 évet.

Tisztelettel:

Vukovich Ákos
az Eleven Televízió főszerkesztője

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.