Október világszerte a katolikus egyházban a kiemelt Mária tisztelet, ezzel együtt pedig a rózsafüzér hónapja. Ez az ima már a XV. században is elterjedt volt a katolikus hívek körében, több száz év alatt is változatlanul fennmaradt
Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezés 2005-ben indult útjára Venezuelából, mostanra pedig a világ minden keresztények lakta régiójában elterjedt. Kiinduló gondolata az, a Szent Páter Piótól származó idézet volt, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni".
Csatlakozva ehhez a világméretű kezdeményezéshez október 18-án, magyarországi idő szerint 10 órakor világszerte gyermekek imádkoztak fél órán át a világ békéjéért és az egységért.
Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztették erre az időre. Így volt ez a mezőnyárádi katolikus általános iskolában is. A közös ima, amelybe a helyi egyházközség rózsafűzér társulatának tagjai is bekapcsolódtak, egy közös énekkel indult.
Az úgynevezett tizedeknél egy-egy osztály tanulói voltak az előimádkozók, a tizedek között pedig rövid eangéliumi részletek hangoztak el, melyeket Lipcsák János iskolalelkész olvasott fel, majd pedig a közös imádság végén külön is szólt a hasonló alkalmak jelentősségéről.
A mintegy fél órás imádságot szintén egy Mária ének zárta.

 

Kovács Gyula 
  • szerkesztő
  • Telefon: +36/30-395-4289
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.